Dani (13) verdient zijn eigen geld

krantenwijk

Wekelijks vallen er bijna 2 miljoen huis-aan-huiskranten via All-Inn Verspreidingen in de brievenbus. Een grote operatie waarbij duizenden bezorgers van verschillende leeftijden op pad gaan. Dani (13) is één van de jongste bezorgers en neemt je mee in zijn keuze voor dit actieve bijbaantje.

‘Hij verdient nu zijn eigen geld’
,,Het leek me een leuk bijbaantje, daarom ben ik het gaan doen. Het is lekker om even actief bezig te zijn.” vertelt Dani. Samen met zijn moeder Judith vouwt hij eerst de kranten en daarna bezorgt hij ze. ,,Dit alles kost een uur tot anderhalf uur per week.”

Eind vorig jaar wilde Dani graag een telefoon. Judith: ,,Toen zijn we gaan kijken welk model hij dan wilde en wat dat kost. Dani had ergens het idee dat hij de telefoon zou krijgen van ons. Maar ik zei: je krijgt het niet zomaar, daar ga je wat voor doen! Ik vind het belangrijk dat hij beseft wat het allemaal kost. Als dertienjarige kan je nog niet overal werken, dus de krantenwijk kwam goed uit.”

‘Een krantenwijk creëert verantwoordelijkheidsgevoel’
Niet alleen verdient Dani nu zijn eigen geld, hij krijgt ook meer verantwoordelijkheidsgevoel. Judith: ,,Toen Dani begon met de krantenwijk, was er één adres dat niet zo zichtbaar was. Daar liep hij telkens langsheen, totdat hij een klacht kreeg van All-Inn. Dani wilde aanbellen om ‘sorry’ te zeggen, maar dat vond hij nog wel erg spannend, dus gingen wij mee. Hij is het gesprek aangegaan met de bewoner en heeft de krant alsnog gegeven. Dat soort dingen leer je echt alleen als je werkt.”

‘Goed te combineren met school en sport’
Leo Tijssen is binnen All-Inn Verspreidingen verantwoordelijk voor alle bezorgers. De lessen die Dani leert staan niet op zichzelf. ,,Jongeren die een krantenwijk hebben, krijgen naast een beter bewustzijn van geld ook meer verantwoordelijkheidsgevoel. Dat is een mooie bijkomstigheid. Veel van onze bezorgers vinden het een groot voordeel dat een krantenwijk goed te combineren valt met school en sport.”

‘Het regent nooit de hele dag’
Vroeger liep Judith ook een krantenwijk. ,,Ik weet dat je in de loop van de tijd de bewoners ook gaat leren kennen, en dat heeft Dani ook. Hij kent ze niet persoonlijk, maar hij weet wel wie ongeveer waar woont. Die bijkomstigheid maakt het ook erg leuk. Ook jongens en meiden die veel binnen zitten, ontwikkelen zo sociale vaardigheden.” En wat als het nou regent tijdens het bezorgen van de kranten? ,,Dan is het iets minder leuk”, zegt Dani. Maar Judith vult aan: ,,Maar het voordeel van Nederland is dat het nooit de hele dag regent. Dan houden we gewoon buienradar in de gaten en is er altijd wel een droog moment.”

Lijkt het jou ook leuk om krantenlopen? Je kunt je al aanmelden vanaf 13 jaar! Ga naar www.allinnbezorger.nl en vul het formulier in.