Ja ……. Ja sticker

Ja ……. Ja PVDD

Politiek en ik, tja dat gaat al langer niet hand in hand. In tijden van verkiezingen weten we elkaar te vinden. Zij vinden mij als ze stemmers nodig zijn en ik vind hen zodra er betaald moet worden voor de verleende diensten. Zijn er dan bij hoge uitzondering eens een aantal jaren geen verkiezingen dan laten we elkaar altijd fijn met rust, wel zo prettig.

Echter de laatste tijd is er 1 klant in het bijzonder die zich op negatieve wijze toch veelvuldig wenst te profileren ten koste van mij als trouwe leverancier van al die stemmers. Namelijk de Partij voor de Dieren. Hadden ze mij in 2014 nog nodig voor de verkiezingen in Apeldoorn, beginnen ze nu vragen te stellen over een Ja-Ja sticker in Apeldoorn. Energie en Papierverspilling noemt Harry Voss dat!?!?!

Tenzij Harry stemmers nodig heeft dan moet er zoveel als mogelijk bezorgt worden.

Nee…….NEE SP

Steunt de SP in de Amsterdamse raad nog het initiatief van de PVDD met betrekking tot de JA/JA sticker, lopen ze voorbij aan stickers op het moment dat het om hen zelf gaat. Nee, volgens de SP is een NEE/JA sticker of een Nee/Nee sticker alleen bedoeld voor commerciële bedrijven?!?!?! Deze mogen namelijk niet ongevraagd een folder door de brievenbus doen volgens de SP, maar zij als politieke partij mogen dat wel. Hoeft meneer Roemer dan ook geen belasting te betalen?

Haagse Zangvogels

Tja, zonder enige verdieping in materie, branche en economisch gevolg kwetteren en kwaken ze er weer goed op los. Gezien de vragen die er door ze worden gesteld vraag ik me af of ze weten dat huis aan huis folders maar voor 0,6% CO2 uitstoot zorgt van een totaal Nederlands huishouden. Voor jouw beeld: dat is het zelfde als +/- 6 kilometer autorijden. Daarnaast vraag ik me ook af of ze weten dat als de papierbranche stopt met het gebruiken van hout de Europese bossen niet langer zullen groeien? De totale industrie plant namelijk voor elke boom die er gekapt wordt 3 nieuwe terug.

Nog minder politiek? Het aantal huis-aan-huis folders dat huishoudens per week ontvangen bedraagt gemiddeld 31 folders. De CO2 uitstoot (per week) van productie en verspreiding van deze folders is te vergelijken met: 6,8 kilometer autorijden, 30 gram rundvlees, 0,5 liter melk.

De recyclingpercentages van papier en karton zijn in Nederland al jaren ongekend hoog, dankzij een uitgekiend recyclesysteem, waarin uitgeverijen, drukkerijen, (oud)papierondernemingen en gemeenten eendrachtig samenwerken. Vooral papieren producten zijn daardoor niet alleen maar afval, maar ook weer de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Het recyclingpercentage in Nederland is een van de hoogste van alle landen in Europa. Alleen Noorwegen en Zwitserland recyclen meer. Gemiddeld ligt het recyclingpercentage in Europa op circa 73%. Alle soorten papier zonder plastic laagje mogen bij het oud papier; van kranten en papieren draagtassen tot verpakkingspapier, als het maar droog en schoon is.

In Europa leidt de papier- & karton-productie niet tot vermindering van het bosareaal, het bos oppervlak neemt zelfs toe. De Europese bossen zijn groot genoeg om op duurzame wijze alle vezels te leveren die nodig zijn voor de papierproductie. In overeenstemming met nationale wetgevingen wordt voor elke gekapte boom minimaal één nieuwe boom aangeplant; er wordt minder gekapt dan de jaarlijkse aangroei bedraagt. De afgelopen 35 jaar is er een bosoppervlak met de grootte van Denemarken bijgekomen. De bossen waaruit de papier- & karton-industrie haar grondstoffen haalt zijn bossen die op verantwoorde manier beheerd worden. (bron: European Mail Industry Platform, ‘The facts of our Value Chain’