‘Dit is een mooi baantje, zeker als je pas dertien bent’

Elna bezorgen

LICHTENVOORDE – Eerlijk is eerlijk, het vouwen van de kranten is niet het lievelingswerkje van de Lichtenvoordse Nienke Peppelman maar als die klus eenmaal geklaard is (’mijn oma helpt vaak mee, dat vindt ze leuk’), is het rondbrengen van de Elna een fluitje van een cent. Ze kwam op het idee voor haar wekelijkse krantenwijk via een vriendin die haar tipte. “Als jongere kun je altijd wel wat extra geld gebruiken en één keer per week op woensdag de kranten doen, is eigenlijk een fluitje van een cent.”

Door Annekée Cuppers

Nienke startte haar krantenwijk afgelopen november en loopt de wijk Lievelderweg, Lanneverweg, Edisonstraat en Vragenderweg. “In het begin moest ik even uitzoeken hoe ik het allemaal moest doen en was ik er best lang mee bezig. Voordat ik de eerste keer op pad ging is mijn vader met mij nog even langs de straten gereden om te kijken waar ik allemaal moest bezorgen. Nu is het eigenlijk hartstikke makkelijk. Ik heb mijn eigen volgorde van hoe ik het allemaal doe, weet precies hoeveel kranten ik mee moet nemen en welke adressen geen folders willen.”

Direct naar de brievenbus
Hoewel Nienke niet in haar eigen buurt bezorgt is ze best blij met haar wijk. “Sommige mensen zitten echt op de krant te wachten en die gaan direct naar de brievenbus als ze mij zien lopen. En er zitten zulke lieve mensen tussen. Laatst was het heel vies weer en deed een mevrouw de deur open en gaf mij zo een hele zak paaseitjes, omdat ze het zo zielig voor mij vond dat het zo regende. En soms geeft iemand ook gewoon wat geld terwijl het helemaal geen kerst is. Eens kreeg ik zomaar een briefje van 5 euro in mijn hand gedrukt. Dat vind ik best veel geld.”

Klachten
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt en ook bij het bezorgen kan er wel eens wat mis gaan. Nienke vertelt: “In het begin heb ik eens een klacht gehad dat ik een huis steeds oversloeg met bezorgen. Dat huis bleek een beetje verstopt te zitten dus ik was hem helemaal vergeten. Eigenlijk was ik wel blij dat die mensen een klacht hadden ingediend want nu wist ik het ook en kon ik het voortaan wel goed doen. Nu heb ik de laatste weken geen klachten meer dus daar ben ik wel blij mee.”

Combineren met school
Nienke kan haar krantenwijk goed combineren met school en andere activiteiten. “De krant moet ‘s avonds voor 21.00 uur bezorgd zijn maar eigenlijk ben ik altijd ruim voor 6 uur klaar. Dan heb ik de hele avond nog om dingen voor mezelf te doen. Heel soms heb je iets bijzonders van school ofzo en weet ik al van te voren dat het niet lukt om alles op tijd af te krijgen. Dan stuur ik een mailtje naar All-In dat ik de wijk op donderdag afmaak. Dat is eigenlijk nooit een probleem.”

Bezorgers gezocht
De verspreider van deze krant, All-In verspreidingen kan ook voor diverse wijken in Oost Gelre nog (vakantie)bezorgers gebruiken. Zou Nienke haar bezorgbaantje aanraden? “Zeker als je 13 bent en eigenlijk nog geen ander werk mag doen, is het een mooi baantje om mee te beginnen en je raakt er zo aan gewend. Je krijgt iedere maand zo’n 50 tot 60 euro (afhankelijk van het aantal folders, red.) en dat heb je dan toch weer lekker zelf verdiend!”

Kijk voor alle informatie en aanmelden als (vakantie) bezorger op: www.allinnbezorger.nl

Bron: Elna.nl