Demy (14) bezorgt met plezier de krant: ‘Gewoon lekker fietsen!’

bezorgbaas Demy

Hengelose zou leeftijdsgenoten dit bijbaantje zeker aanraden

Door Luuk Stam

HENGELO – De gemiddelde woensdagmiddag van de Hengelose Demy Bultman (14) ziet er als volgt uit: om 16.00 uur is ze thuis van school, ze drinkt een groot glas ranja, soms nog een glas en gaat dan aan de slag. In de gang liggen twee stapels kranten: de één met ingevouwen folders, de ander zonder. Demy laadt ze in het krat voorop haar fiets en vertrekt dan voor de haar inmiddels vertrouwde ronde door het buitengebied tussen Hengelo en Varssel. Met tegenzin? Allesbehalve. “Gewoon lekker fietsen!”, zegt Demy. “En je verdient er geld mee.”

Al bijna anderhalf jaar brengt ze de lokale krant Contact rond aan onder andere de Varsselseweg, de Oude Varsselseweg, het Kieftendorp en de Hazenhutweg. Aanvankelijk deed ze dat op dinsdagmiddag, maar tegenwoordig heeft ze op dinsdag muziekles. En dus brengt ze haar kranten op woensdag rond. Dat kan ook, want de kranten – die ze op dinsdagochtend thuis krijgt – moeten voor woensdagavond 21.00 uur bezorgd zijn. Demy heeft in totaal 96 adressen, de ene helft brengt ze voor het eten rond, de andere helft daarna. Ze is er in totaal zo’n twee uur mee bezig. Daarbij heeft ze wel één geluk, want het invouwen van de folders vooraf, dat doen haar ouders.

Heel snel
Vader Henry (48) en moeder Nynke (49) Bultman zijn toch al bezig, want zij hebben ook hun eigen wijk: 270 adressen in het dorpscentrum van Hengelo. Het is de oude wijk van de oudere zus van Demy. Nadat die het bezorgen van de kranten niet meer kon combineren met haar schoolwerk besloten haar ouders de wijk over te nemen. Sindsdien maken ze er hun vaste dinsdagavondwandeling van. “We hebben drie plekken in het dorp waar we onze auto parkeren en van daaruit doen we alle straten”, vertelt moeder Nynke. “Alleen bij De Bleijke hebben we al vijftig adressen. Het gaat heel snel, met een uurtje zijn we altijd alweer thuis.”

Voor Demy levert het bezorgen van de kranten deze week zo’n 17 euro op. Het precieze bedrag verschilt per week en is afhankelijk van het aantal folders. Omdat haar wijk in het buitengebied ligt, krijgt ze in verhouding per adres een stuk meer betaald dan haar ouders, die hun wijk in de dorpskern hebben. Het is per adres bijna drie keer zoveel, maar daar moet Demy dan ook ruim 20 kilometer voor fietsen. “Geen probleem”, vindt zij. Van regen trekt ze zich niks aan. “Alleen in de winter krijg ik soms koude handen. Het is best wel gemakkelijk werk, je moet alleen opletten met de Ja-stickers, wie wel en geen folders wil.”

Klachtenvrij
Als de dagen korter worden en het in de namiddagen al donker is, fietst vader Henry altijd met zijn jongste dochter mee. In bijna anderhalf jaar tijd heeft Demy nog nooit een bezorgklacht gehad. En ook haar ouders zijn ‘klachtenvrij’. Eén keer belde er iemand, die de krant op dinsdag niet ontvangen had. “Maar die mensen zijn dat zo gewend, ze weten vaak niet dat wij ze ook op woensdag mogen bezorgen”, vertelt Henry Bultman. “Mijn vrouw en ik bezorgen het liefst op dinsdag. Als het dan een keer slecht weer is, kun je het altijd nog op woensdag doen.”

Voor Demy is dat geen optie meer, want ook de muziekles wil ze niet missen. Haar ronde maakt ze op woensdag. En ja, ze heeft er ook best wel eens een keer wat minder zin. Met name op die dagen zijn de verdiensten haar grootste motivatie. Wat ze met het geld doet? “Sparen en kleding kopen”, vertelt de jonge krantenbezorgster, die in de oudejaarsperiode bij de ronde langs de deuren steevast op een flink extraatje kan rekenen. “Dat is héél leuk!” Alles bij elkaar zou ze leeftijdsgenoten dit baantje zeker aanraden. Maar of ze de krant die ze rondbrengt zelf ook leest? Lachend: “Nee! Dat laat ik aan papa en mama over.”

All-Inn verspreidingen – de verspreider van de kranten die Demy rondbrengt – kan voor diverse wijken in de gemeente Bronckhorst nog (vakantie)bezorgers gebruiken. Interesse? Kijk op: www.allinnbezorger.nl

Bron: Contact Midden